21 Ιαν 2014

Αλληλεγγύη στην "Πράξη" και όχι στα λόγια...

Σε μια από τις πολυπληθέστερες γειτονιές της Αθήνας, το Μπραχάμι, δυο στενά κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στην οδό Θουκυδίδου 75, σε ένα μικρό αλλά λειτουργικό και οργανωμένο χώρο, εδώ και μερικούς μήνες βρήκε στέγη το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου "Πράξη".

Έδρα του δικτύου Αλληλεγγύης αλλά και κοινωνικό στέκι,
η στέγη της "Πράξης" στην οδό Θουκυδίδου.

Μια συλλογικότητα που συγκροτήθηκε για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που σαρώνει για έκτο χρόνο τώρα τον τόπο και να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στις οικογένειες της περιοχής που δοκιμάζονται.

Φιλοσοφία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι πως ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση μπορεί να περάσει μόνο μέσα από δράσεις αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Διαχωρίζουν ξεκάθαρα την έννοια της αλληλεγγύης που ενεργοποιεί και αφυπνίζει με όρους ισοτιμίας, από αυτή της στείρας, παθητικής και -ενίοτε- υποκριτικής φιλανθρωπίας.
Η λειτουργία του δικτύου, βασίζεται σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και οργάνωση βάσης. Η εύρεση στέγης (το ενοίκιο της οποίας καλύπτουν οι ίδιοι οι εθελοντές), ήταν πολύ σημαντική. Ανοίγοντας σε συγκεκριμένες ώρες ημερησίως, ο φιλόξενος χώρος λειτουργεί σαν κοινωνικό στέκι, όπου μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί, να γνωρίσει συνδημότες του, να ενημερωθεί ή να συζητήσει όσα τον προβληματίζουν και να πιει αν θέλει έναν καφέ. Σε μία τουλάχιστον προκαθορισμένη συνάντηση την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στο δίκτυο, συζητούν για τις δράσεις και επικαιροποιούν τους στόχους τους, προσπαθώντας να λαμβάνουν συναινετικές αποφάσεις. Για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, σχηματίστηκαν ομάδες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα πεδία (ομάδα τροφής, πολιτισμού, φαρμάκων, επικοινωνίας κλπ).

Καλή, αγωνιστική και αλληλέγγυα χρονιά!

Στο χώρο της "Πράξης" είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε θέλει να συμμετάσχει ή αναζητά κάποιου είδους συνδρομή, "ανεξάρτητα από το χρώμα, την ηλικία, το θρήσκευμα, το φύλο και την καταγωγή του" όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και στο πολύ ενημερωμένο ιστολόγιο τους. Έχοντας επίγνωση των ενδεχόμενων 'κινδύνων' και σταθμίζοντάς τους, οι άνθρωποι της "Πράξης" αποφάσισαν να εκμηδενίσουν κάθε άκομψη και ψυχολογικά δυσάρεστη γραφειοκρατία. Για την προσφορά της υποστήριξής τους, δεν απαιτούν έγγραφα, ταυτότητες ή δικαιολογητικά οικονομικής κατάστασης, αλλά ένα μίνιμουμ επικοινωνιακής δυνατότητας.

Το σήμα του Δικτύου, ενσωματωμένο σε πίνακα
που φιλοτέχνησε εθελόντρια.
Η προσφορά υλικής βοήθειας σε συμπολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, είναι ασφαλώς ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας. Ήδη, υποστηρίζονται πάνω από τριανταπέντε οικογένειες, με κύρια προτεραιότητα την βοήθεια σε τροφή. Τα τρόφιμα, που είναι μείζον θέμα, συγκεντρώνονται και μέσω προσφορών τοπικών καταστημάτων (πχ φούρνων) ή ιδιωτών αλλά κυρίως σε Σαββατιάτικες εξορμήσεις συλλογής τροφίμων, έξω από μεγάλα Σουπερ-μάρκετ της περιοχής. Παράλληλα, στο χώρο της "Πράξης" βρίσκονται συγκεντρωμένα από προσφορές, πολλά είδη ένδυσης, για άμεση διάθεση σε όποιον τα χρειάζεται.  Επιπλέον, λειτουργεί μόνιμη δανειστική βιβλιοθήκη, οργανώνονται κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο ενεργητικό της ομάδας γράφτηκε κιόλας ένα επιτυχημένο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ.  Οι επισκέπτες, μπορούν να παραγγείλουν προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ. αλλά και να βρούν κοσμήματα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σε συμβολικές τιμές, ώστε να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δικτύου αλληλεγγύης.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής νομικών, οικονομικών και λογιστικών συμβουλών από εθελοντές που προσφέρουν την επαγγελματική γνώση τους αφιλοκερδώς.
Στις επόμενες δράσεις, περιλαμβάνονται η οργάνωση ανταλλακτικών/χαριστικών παζαριών, η απευθείας διάθεση προϊόντων από παραγωγούς ("χωρίς μεσάζοντες"), η οργάνωση τράπεζας χρόνου κλπ.
Μπορείς να αφήσεις αλλά και να πάρεις... 

Στόχος των ανθρώπων του Δικτύου ωστόσο, δεν είναι μόνο η "υλική" ανακούφιση των υποστηριζόμενων. Γίνεται αφενός μια προσπάθεια να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. Αφετέρου, βασική επιθυμία και αναγκαιότητα είναι, να διευρυνθεί το εγχείρημα με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες θέλουν να δράσουν ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και την ισοπέδωση των δομών του κοινωνικού κράτους. 
Στόχος τους δεν είναι να αντικαταστήσουν το Κράτος στις υποχρεώσεις του, ούτε να γίνουν άλλη μία Μ.Κ.Ο. 
Σκοπός τους είναι να κινητοποιήσουν σε μια αγωνιστική κατεύθυνση τους πολίτες, διερευνώντας και ανακαλύπτοντας εκ νέου τις δυνατότητες της αυτόνομης, συλλογικής, αλληλέγγυας δράσης. Δεδομένου ότι στην περιοχή του Μπραχαμίου, δραστηριοποιούνται αρκετές ακόμα αυτοδιαχειριζόμενες δομές, η "Πράξη" επιδιώκει την ανταλλαγή εμπειρίας και πληροφόρησης και συνεργάζεται με αυτές, ώστε να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς να επικαλύπτονται οι στόχοι των συλλογικοτήτων.
Την ίδια ώρα, ένα στοίχημα που μοιάζει να κερδίζεται, είναι η ίδια η ενεργός εμπλοκή στο δίκτυο αλληλεγγύης, των ανθρώπων που χρειάζονται ή δέχονται την όποια βοήθεια, γιατί μόνο μέσα και από τη δική τους συμμετοχή, η αλληλεγγύη βρίσκει τον αμφίδρομο χαρακτήρα της.

Η ομάδα του ''Hackademy Newz'' βρέθηκε στον πολύ όμορφο χώρο της ''Πράξης'', παρακολούθησε την εβδομαδιαία συνέλευση της δομής, κουβέντιασε με τους εθελοντές της, ήπιε τα τσιπουράκια της και ανανέωσε το ραντεβού της με την ομάδα σε σταθερή πια βάση...
Ακολουθεί το ηχητικό της κουβέντας με την Κούλα και τον Γιώργο, δύο από τους εθελοντές του Δικτύου Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ''Η Πράξη''.




Η "Πράξη" είναι ανοιχτή καθημερινά από 19.00-21.00 μμ και
το Σάββατο 10.00-12.00 πμ και 19.00-21.00 μμ.
Θουκυδίδου 75, Τ.Κ. 17343, Μπραχάμι
Τηλ. επικοινωνίας: 6985.719 075

Στο Twitter: @PraxiBrahamiou




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου