22 Μαρ 2013

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες


 Οι συνιστώσες του Ελληνικού Χρυσού


"Τον Ιανουάριο 2004, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σύναψε σύμβαση με το ελληνικό κράτος για τα δικαιώματα εξόρυξης στα "ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ". Από τον Οκτώβριο 2005 κατέχει άδεια εκμετάλλευσης του μεταλλείου "Μαύρες Πέτρες" στο χωριό Στρατονίκη του νομού Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο 2006, υπέβαλε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Σκουριών, καθώς και για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας κατεργασίας χρυσού στην περιοχή του Στρατωνίου. Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου."

 Η τεχνοκρατική αφήγηση μιας πολυεπίπεδης ιστορίας


Η "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε", η εταιρεία που κατέχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Κασσάνδρας, είναι κοινοπραξία μεταξύ της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold (που συμμετέχει με 95%) και του εντόπιου συνεργάτη, 'Ακτωρ Α.Ε που κατέχει το υπόλοιπο 5%.

Eldorado Gold

Η Eldorado Gold, μέσω του επενδυτικού της δελτίου, συστήνεται στο ελληνικό κοινό σαν «εταιρεία μεσαίου μεγέθους και χαμηλού κόστους» που δραστηριοποιείται σαν παραγωγός χρυσού σε Τουρκία, Κίνα, Ελλάδα, Βραζιλία και Ρουμανία.

Χάρτης δραστηριοτήτων της Eldorado Gold



Με τη στρατηγική της να συνοψίζεται στο συγκερασμό συγκράτησης κόστους με υψηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, και τον υπερτονισμό της εστίασης στα χαμηλά λειτουργικά έξοδα στην επίσημη επικοινωνία της, η εταιρεία δημιουργεί με το καλημέρα αμφιβολίες και ερωτηματικά γύρω από τον χειρισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επενδύσεων της αλλά και τους προτιμητέους τρόπους εξόρυξης των μεταλλευμάτων.
Με τζίρο 1,1 δις δολάρια για το 2011 και καθαρά κέρδη σχεδόν 320 εκ, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τορόντο , της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϋ, είναι ο μεγαλύτερος μη εγχώριος παραγωγός χρυσού στην Κίνα, ενώ έχει ανακαλύψει και λειτουργεί το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της γειτονικής Τουρκίας.
Ο καναδικός κολοσσός, διαθέτει πέντε ενεργά μεταλλεία και έξι σε αναπτυξιακό ή κατασκευαστικό στάδιο. Από αυτά τα νέα πρότζεκτ, εκ των οποίων τα μισά θα γίνουν στην Ελλάδα, η εταιρεία προσδοκά 160% ανάπτυξη ως το 2016. Αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της τιμής του χρυσού τα τελευταία έτη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν οι επενδυτές στρέφονται μαζικά σε αυτόν σαν το τελευτάιο ασφαλές καταφύγιο, ερμηνεύεται εύκολα τόσο το επιθετικά φιλόδοξο αναπτυξιακό της πρόγραμμα όσο και η σπουδή να ολοκληρώσει τις νέες τις εγκαταστάσεις και να εκκινήσει τις εξόρυξεις.

H εξέλιξη της τιμής του χρυσού σε δολλάρια Η.Π.Α ανά ουγγιά, 


Στην Ελλάδα, ήδη ελέγχει τα μεταλλεία ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου στο Στρατώνι Χαλκιδικής και, πέρα από τις Σκουριές, όπου συμμετέχει με 95% στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του εκεί μικτού κοιτάσματος χρυσού και χαλκού, προγραμματίζει τη δημιουργία ορυχείου στο Λόφο του Περάματος Νομού Έβρου, μέσω της καθολικά ελεγχόμενης από αυτήν εταιρείας "Χρυσωρυχεία Θράκης", και την επέκταση στην εγκατάσταση της Ολυμπιάδας.Το ερευνητικό πρόγραμμα της Eldorado περιλαμβάνει και έρευνα στα κοιτάσματα άλλων τριών σημείων της βόρειας Χαλκδικής, τη Φισώκα, την Τσικάρα και την Πιάβιτσα.

Εκτιμώμεμη ποσότητα παραγωγής χρυσού της Eldorado Gold έως το 2016




Για το κοίτασμα των Σκουριών Χαλκιδικής συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της εταιρείας, αναμένονται ετησίως η εξόρυξη 140.000 ουγγιών χρυσού και 30.000 τόνων χαλκού. Με τις τωρινές τιμές (από 12/3/2013) των δύο μεταλλευμάτων τα ετήσια έσοδα θα ήταν 404 εκατομμύρια δολάρια (180 από το χαλκό, 224 από τον χρυσό). Με δεδομένο ότι η αρχική κεφαλαιακή επένδυση, σύμφωνα πάλι με την Eldorado Gold,  θα ανέλθει σε 340 εκατομμύρια, μιλάμε για μία επένδυση με απόδοση 120% από το πρώτο χρόνο.

Με στοιχεία από το eldoradogold.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο (π.χ. Πρώτο Θέμα, 1 δις μέχρι το 2016) Αξίζει να σημειωθεί προκαλεί πως στην ιστοσελίδα με την σύντομη ηλεκτρονική παρουσίαση της εταιρείας και ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης την 1η Μαρτίου 2013 αναφέρεται ειδικά στην επένδυση στην Ελλάδα ως «ένας σημαντικός διεθνής επενδυτής» για τη χώρα και ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν περίπου 1$ δις στα επόμενα 5 έτη. Επιπρόσθετα, παρουσία του πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Robert Peck, η διοίκηση της Eldorado ανακοίνωσε πως ενδιαφέρεται και για άλλες επενδύσεις σχετικές με τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Ο κ. Wright, πρόεδρος και διυεθύνων σύμβουλος της Eldorado, δήλωσε στους Financial Times πως σε Χαλκιδική και Εβρο πρόκειται να επενδυθούν περί το 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.
Το κοίτασμα των Σκουριών περιλαμβάνει 3.6 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού (αξίας 5,7 δις δολλάρια σε σημερινές τιμές) και 736 χιλιάδες τόνους χαλκού (4,4 δις δολάρια σε χρηματικούς όρους σε σημερινές τιμές) συνολικά δηλαδή αποτιμάται πάνω από 10,1 δις.
Την επιφανειακή εξόρυξη μεταλλευμάτων που έχει εξαγγείλει για Σκουριές και Πέραμα, η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί στα ορυχεία της Ρουμανίας, της Κίνας και Βραζιλίας, στην τελευταία μάλιστα ήδη προεξοφλεί την υπαγωγή της επένδυσης στο ευνοίκό καθεστώς μειωμένης φορολογίας (IRPJ) στα 15%.

Ελλάκτωρ

H ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι εταιρεία συμμετοχών και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας με κύκλο εργασιών για το 2011 1,2 δις € και ηγετική θέση στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμάτων. Η ναυαρχίδα εταιρεία του ομίλου, ΑΚΤΩΡ Α.Ε.,  είναι μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα, με τζίρο 860 εκ.€ το 2011 και παρουσία σε 12 χώρες.

Στο Δ.Σ. συμμετέχουν εκπρόσωποι πέντε εκ των οικογενειών που στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας «παντρεύτηκαν» προκειμένου να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας. Οι Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελληνική Τεχνοδομική), ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο Δημήτρης Κούτρας (ιστορικό στέλεχος της ΑΚΤΩΡ) με τον αδελφό του Γιάννη Κούτρα, τον Λουκά Γιαννακούλη (σύζυγο της Μ. Μπόμπολα), τον Αγγγελο Γιόκαρη (της οικογένειας που έλεγχε την Παντεχνική) και τον Εντυ Σαραντόπουλο (της φερώνυμης κατασκευαστικής).

Τα γραφεία της Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά


Η ΑΚΤΩΡ Α.Ε εμπλέκεται ήδη, σε συνεργασία με την Eldorado, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει με 1,1%,  σε δύο από τα τρία ορυχεία χρυσού της χώρας, τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, το ορυχείο Λόφου Περάματος στον Εβρο, ενώ οδεύει προς την εκμετάλλευση και του τρίτου, των μεταλλείων χρυσού στο Κιλκίς, καθώς κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε στις αρχές του 2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο Κιλκίς, σε χώρο έκτασης 91 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμάται πως τα αποθέματα χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ σε αξία περιεχομένων μετάλλων.

H εμπλοκή της εταιρείας με τα ορυχεία της Κασσάνδρας ξεκινάει το 2003, όταν συστήθηκε η Ελληνικός Χρυσός, με κεφάλαιο 60,000€ (το ελάχιστο ποσό που ορίζει ο  νόμος 2190/20)  και μετόχους την European Goldfields (30%),  την  Ακτωρ (35%) και του Δημήτρη Κούτρα, υψηλόβαθμου στελέχους της τελευταίας (30%). Η συμμετοχή της εταιρείας European Goldfields στο σχήμα, σύμφωνα με την Ελεθεροτυπία, προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Περισσότερα για την τριγωνική συναλλαγή που υπήρξε αντικείμενο έντονης κριτικής από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και αντικείμενο δικαστικής διαμάχης σε άλλη ανάρτηση μας. 

Το 2007 συμφωνήθηκε η ανταλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. με το 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου της European Goldfields, μέρους του οποίου οποίο με τη σειρά του πουλήθηκε το 2011 Qatar Holding με σημαντικό premium της τάξης του 48%.  Η συµφωνία είχε µάλιστα υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του τότε πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του σεΐχη του Κατάρ Aλ Τανί σε µια προσπάθεια της κυβέρνησης να οικειοποιηθεί το deal. Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της ΑΚΤΩΡ στο ΒΗΜΑ « Ηταν αδύνατον να µην αποδεχθούµε την πρόταση [...] γινόµαστε µέτοχοι σε µια µεγαλύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται και άλλα µεταλλεία, ενώ η ΑΚΤΩΡ θα αναλάβει επενδύσεις στα ορυχεία ύψους 400 εκατ. ευρώ» 


O Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold την εποχή της εξαγοτάς τηε European Goldfield, ,Paul Wright

Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με τις αγοραπωλησίες της Άκτωρ κινούνται και οι κινήσεις της European Goldfield, που το Το 2007 εξαγοράσε το 95% της Ελληνικός Χρυσός και το Δεκέμβριο του 2011, οπότε κλείνει και ο κύκλος των εξαγορών, το μεταπώλησε στην Eldorado Gold έναντι 1,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του deal της φιλικής εξαγοράς της από την Eldorado. 



Όπως αναφέρει στο περιοδικό Unfollow παρατηρητής των διαπραγματεύσεων  «ο Μπόμπολας, μέσω δύο δικών του ανθρώπων που έχουν συστήσει μόλις την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, παίρνει τη δουλειά. Η Eldorado Gold δεν μπαίνει ποτέ στο παιχνίδι αν πρώτα δεν έχουν λυθεί τα διαδικαστικά. Ο Μπόμπολας λοιπόν προσφέρει τις πολιτικές γνωριμίες, «λύνει» τα κωλύματα και για αντάλλαγμα παίρνει ένα ποσοστό επί της Ελληνικός Χρυσός, η οποία πλέον είναι θυγατρική της Eldorado. 5% στον Μπόμπολα συν τα έργα υποδομής, 95% η Eldodado και η δουλειά δική της». 


Στόα  ορυχείου


Πηγές


Eldorado Gold Fact Sheet

Eldorado Gold Press Release-Skouries Project Update

Eldorado Gold

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Άκτωρ

Financial Times  

Ελευθεροτυπία

Unfollow 

ΤΟ ΒΗΜΑ

goldprice.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου