4 Νοε 2013

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Κανένας μόνος του στην κρίση...

"Σκοπός μας είναι η χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Ούτε θέλουμε, ούτε και μπορούμε να υποκαταστήσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αντιθέτως, παλεύουμε για να είναι ανοιχτό σε όλους και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μακάρι να κλείναμε σήμερα κι όλας. Όσο όμως υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία, εμείς θα είμαστε εκεί για προσφέρουμε τη φροντίδα μας."

Το ΜΚΙΕ, στο χώρο της παλιάς αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό...



Η γέννηση της ιδέας...

Η ιδέα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού γεννήθηκε από μια μικρή ομάδα 6 ατόμων η οποία πλαισίωσε τον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα λίγους μήνες πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος το καλοκαίρι του 2011. Άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στο Σύνταγμα, εκεί που η λέξη αντίσταση έκανε τις καρδιές όλων να πάλλονται από ενθουσιασμό, οργή και συγκίνηση. Στα πρώτα βήματα της, η μικρή αυτή ομάδα μεγάλωσε με τη συμμετοχή του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης και, κυρίως, με την αθρόα συμμετοχή και υποστήριξη του απλού κόσμου.

Η παρουσίαση του Μ.Κ.Ι.Ε. στο 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και ΣυνεργατικήςΟοικονομίας.



Ο πρώτος απολογισμός...

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ιατρείου, οι 6 αρχικοί εθελοντές έγιναν περισσότεροι από 170, με ειδικότητες γιατρών / θεραπευτών που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των αναγκών. Οι περίπου 4.000 επισκέψεις ασθενών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Ιατρείου ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες των ενσαρκωτών της ιδέας, καθιστώντας όλο και περισσότερο επιτακτική την ανάγκη ανοίγματος της Δημόσιας Υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και μη. 

Πλήρης γυναικολογικός έλεγχος σε ανασφάλιστες γυναίκες...

Οι αρχές λειτουργίας του ΜΚΙΕ...

Καμία χρηματική ενίσχυση από κανέναν πλην των ίδιων των εθελοντών του πέρα από δωρεές σε είδος και υπηρεσίες, καμία κομματική εμπλοκή στη λειτουργία του και τέλος, καμία διαφήμιση κανενός για την όποια δωρεά του είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το όλο εγχείρημα.
Ο τρόπος διοίκηση του ΜΚΙΕ είναι κυκλικός και όχι πυραμιδικός.  Όλες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και το ανώτατο όργανο του είναι η Συνέλευση του. Όλοι οι εθελοντές είναι απόλυτα ίσοι μεταξύ τους και οι όποιες αρμοδιότητες δίδονται για καθαρά οργανωτικούς σκοπούς.

Σχηματική αναπαράσταση του τρόπου λειτουργίας του ΜΚΙΕ.

Οι σχέσεις του Μ.Κ.Ι.Ε. με τα κόμματα και το επίσημο κράτος...

Αν είναι περήφανοι για κάτι, πέρα από τα συναισθήματα που νιώθουν βοηθώντας τους ανθρώπους που δεν έχουν καμμία ελπίδα, είναι το ότι κατάφεραν να μείνουν μακριά από κόμματα και πολιτικά παιχνίδια. Καμμία σημαία δεν κατάφερε ως τώρα να υψωθεί στον ιστό του Ιατρείου, γεγονός που θα παραμείνει απαράβατα έτσι σε όλη τη διάρκεια που το Μ.Κ.Ι.Ε. θα παρέχει τις υπηρεσίες σε όλους αδιακρίτως που τις έχουν ανάγκη.
Όσο για τις σχέσεις των ανθρώπων του Μ.Κ.Ι.Ε. με το επίσημο όργανο των Ιατρών, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών; 
-Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο κ. Χρήστος Σιδέρης, εκπρόσωπος του Ιατρείου.
Και σε ότι αφορά τη σχέση του Ιατρείου με την οργανωμένη Πολιτεία; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται εύκολα αν δει κανείς την έφοδο των Αστυνομικών Αρχών με τη συνοδείο του Ε.Ο.Φ. στο του Ιατρείου στις 24 Οκτωβρίου, μετά από ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση παράνομων ουσιών. Καταγγελίες βέβαια όπως ήταν φυσικό αποδείχτηκαν από την έρευνα  κούφιες και κενές περιεχομένου...

Η παρουσίαση του Μ.Κ.Ι.Ε. στο εναλλακτικό φεστβάλ...

 

Για πόσο διάστημα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους;

-Στόχος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι να πάψει να υπάρχει, συνέχισε ο κ. Σιδέρης. Θα είμαστε ευτυχισμένοι αν πάψουν να υφίστανται οι συνθήκες που αναγκάζουν την συνείδηση μας να μας οδηγήσει στη δράση μας αυτή, πρόσθεσε καταλήγοντας, κι αυτό θα γίνει μονάχα όταν η Υγεία στην Ελλάδα γίνει αληθινά Δημόσια και ανοιχτή για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου