25 Σεπ 2013

281 ρατσιστικές επιθέσεις μέσα σε 16 μήνες καταγράφονται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη...

281 ρατσιστικές επιθέσεις μέσα σε 16 μήνες έχει καταγράψει μέχρι τώρα ο "Συνήγορος του Πολίτη", 71 εκ των οποίων σχετίζονται άμεσα με μέλη της "Χρυσής Αυγής" και 47 με μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Περισσότερα από 135 περιστατικά, στα οποία 4 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί, είναι καταγεγραμμένα.
Αυτό συμπεριλαμβάνεται στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 25/9 και στην οποία τονίζεται ακόμα πως η ιδιαίτερη έξαρση της ρατσιστικής βίας, η ολιγωρία των αρχών και η ατιμωρησία των δραστών είναι παράγοντες που υπονομεύουν τη συνοχή της κοινωνίας και απειλούν τα θεμέλια του κράτους δικαίου.

281 ρατσιστικές επιθέσεις μέσα σε 16 μήνες...

Στην έκθεση της, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, τονίζει ακόμα πωςη δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται και η κοινωνία να συνηθίζει τη μισαλλαδοξία και τη ρατσιστική βία.
Μάλιστα, μη μένοντας μόνο στην απλή καταγραφή της ρατσιστική βίας, ζητά από τις αρμόδιες αρχές:
-να δημιουργήσουν ένα συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο καταγραφής των ρατσιστικών εγκλημάτων και να δημοσιοποιούν συχνά τα ευρήματα τους,
-να διερευνούν ταχύτατα και σαφήνεια τις καταγγελίες κατά αστυνομικών που συμμετέχουν σε πράξεις ρατσιστικής βίας ή έχουν ρατσιστική συμπεριφορά,
-να στελεχώσουν επαρκώς τα γραφεία ρατσιστικής βίας και να θεσπίσουν ειδική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών,
-να προστατεύσουν επαρκώς τα θύµατα και τους μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων,
-να επανεξετάσουν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από πλευράς αναλογικότητας και καταχρηστικότητας των προσαγωγών,
-να λάβουν μέτρα στο σχολείο για τη συστηµατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε θέµατα ανθρωπίνων δικαιωµάτων, και
-να θεσπίσουν σύγχρονη και λειτουργική νοµοθεσία.


Στην έκθεση καταγράφεται ακόμα η εμφάνιση της ρατσιστικής βίας στο χώρο του σχολείου και η αντιμετώπιση της από τις σχολικές διοικήσεις.
Η καταγραφή αναφέρεται στο χρονικό διάστημα απότ ην 1η Γενάρη του 2012 έω τις 30 του Απρίλη του 2013, ενώ τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση πως το φαινόμενο έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου