26 Ιαν 2013

«Σιγά μη φοβηθώ»

Μαζικά και οργανωμένα ενάντια στην απειλή του φασισμού

Πηγή: www.fylosykis.gr






















Με κεντρικό σύνθημα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» και κύρια αιτήματα την τιμωρία των ενόχων για την πρόσφατη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα από αλλοδαπούς γονείς, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 19 Ιανουαρίου μεγάλη αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση-συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος.


Προηγήθηκε πορεία περίπου 4.000 ατόμων από την πλατεία Ομόνοιας προς το Σύνταγμα, ενώ εκδηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης στην πρωτοβουλία αυτή του ελληνικού αντιφασιστικού κινήματος διοργανώθηκαν έξω από ελληνικές πρεσβείες και αρχές σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο.

Τη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος χαιρέτισε αρχικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης, με την Πρόεδρο των Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα, Λορέττα Μακώλεϋ, τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, και τον εκπρόσωπο της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ράτσισμο και τη Φασιστική Απειλή», Πέτρο Κωνσταντίνου, να παίρνουν στη συνέχεια το λόγο.
Ο Κώστας Αρβανίτης κάλεσε σε αντίσταση όχι μόνο ενάντια στο φασισμό, που είναι «ό,τι πιο βάρβαρο έχει γνωρίσει ο άνθρωπος», αλλά και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού και κρατικής βίας. Ευχήθηκε, παράλληλα, το αντιφασιστικό κίνημα να δυναμώσει, να αποκτήσει σαφέστερο στίγμα, και να διευρύνει το δίκτυο αλληλεγγύης του. Τόνισε, τέλος, τον ταξικό χαρακτήρα του φασισμού, επισημαίνοντας ότι «οι φασίστες σκοτώνουν τους εργάτες. Πάντα το έκαναν αυτό».


Ο Τζαβέντ Ασλάμ στη σύντομη τοποθέτηση του πριν την συναυλία ζήτησε παραδειγματική τιμωρία για τη ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου Σεχζάτ Λουκμάν από το Πακιστάν, ξημερώματα Παρασκευής, στις 18 Ιανουαρίου. Ο 27χρονος κατευθυνόταν με ποδήλατο προς τη λαϊκή αγορά των Πετραλώνων όπου και εργαζόταν. Διερευνάται η διασύνδεση των δύο κατηγορουμένων με το νεοναζιστικό, ξενοφοβικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, της πορείας από Ομόνοια προς Σύνταγμα προηγήθηκε δημόσια προσευχή και προσκύνημα της σωρού του άτυχου μετανάστη, σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομοεθνείς του κρατούσαν μεγάλο πανώ αφιερωμένο στη μνήμη του.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ τάχθηκε επίσης υπέρ της κατάργησης των "κέντρων φιλοξενίας μεταναστών" και υπέρ της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή και μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η ομιλία της χαρισματικής Λορέτα Μακώλεϋ, που επανέλαβε την πάγια θέση του συλλόγου των Αφρικανών γυναικών υπέρ της νομιμοποίησης των παιδιών από γονείς μετανάστες που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν στη χώρα, και ζήτησε την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου περί ιθαγένειας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει παγώσει. Τέλος, αναφέρθηκε ευθαρσώς σε λάθη της πολιτικής εξουσίας που θεωρεί πως χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν αποδιοπομπαίους τράγους.


Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που είναι και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος 27χρονου, το οποίο οι συγκεντρωμένοι τήρησαν σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με τις «πολύχρωμες» γροθιές τους υψωμένες στον αέρα.

Τόσο στην πορεία, όσο και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετείχαν Έλληνες και μετανάστες από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Έδωσαν επίσης το παρών συνδικάτα εκπαιδευτικών, νοσοκομειακού προσωπικού, εργαζομένων στην Ιντρακόμ, οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, τοπικές αντιφασιστικές επιτροπές και λαϊκές συνελεύσεις, δημοτικές κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, το ΝΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΕΕΚ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.


Για τις οργανώσεις και τα κινήματα που στήριξαν την εκδήλωση, κατά κύριο λόγο από το χώρο της Αριστεράς, ο νεοναζισμός και οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων φαίνεται να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Χαρακτηριστικά είναι τα πανώ και τα πλακάτ που υψώθηκαν αλλά και τα συνθήματα που ακούστηκαν στη πορεία που προηγήθηκε, όπως «Ο φασισμός δεν είναι αντισυστημικός, είναι με άλλο πρόσωπο ο καπιταλισμός», «Η αλληλεγγύη όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών» και «Μπάτσοι, TV, Nεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί», που αποτυπώνει γλαφυρά τη διάχυτη εντύπωση για το ρόλο των ΜΜΕ στην εδραίωση της ανοχής απέναντι σε φασίζουσες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο Κώστας Αρβανίτης, όσο και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, με τον πρώτο μάλιστα να υπόσχεται ότι όσο καιρό βρίσκεται ακόμα στη δημόσια τηλεόραση, θα αναδεικνύει σχετικά θέματα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ακόμα και οι Οικολόγοι Πράσινοι που μας έχουν συνηθίσει σε ήπιους τόνους, φώναξαν φορτισμένα πολιτικά συνθήματα.
Παρά τη σαφέστατα μεγάλη συμμετοχή και τον έντονο παλμό που χαρακτήρισαν την εκδήλωση, οφείλει να αναρωτηθεί κανείς αν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της, όπως αυτοί διακηρύττονται στο σχετικό κείμενο-κάλεσμα, που υπέγραψαν, μεταξύ πολλών άλλων, εκατό καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων. Κατάφερε η εκδήλωση ή θα καταφέρουν άραγε ανάλογες μελλοντικές εκδηλώσεις «να σμίξουν τις πολλές και διάσπαρτες πράξεις αντίστασης σε μία μέρα μαζικής δράσης ενάντια στη φασιστική απειλή»; Αν και κατηγορήθηκαν μερικώς για το ότι διοργάνωσαν ένα ακόμα πολύχρωμο μουσικό «πανηγυράκι», οι διοργανωτές ελπίζουν ότι έκαναν το πρώτο βήμα για τη μαζικοποίηση του Ελληνικού μεταναστευτικού κινήματος.


Χαιρετισμός του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη


H πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, Λορέτα Μακόλεϊ


O πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ 

1 σχόλιο: